Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak začít s chovem

JAK ZAČÍT S CHOVEM ŠNEKŮ

Šnek je noční tvor. Nikdy mu nesvítíme. Nevyhrabáváme ho, když spí zavrtaný. Respektujeme, že to není klasický mazlíček na hlazení jako třeba morče, ale spíše zvířátko na dívání se jako akvarijní rybičky. Šneky nikdy nebereme ven na zahradu a vůbec nikdy nevystavujeme slunečním paprskům!!! Chováme je pouze v teplé místnosti. Budí se a vylézají v podvečer a hledají potravu.
nejběžnější rody:
Lissachatina snáší 100 i více maličkých vajec, někdy i opakovaně v jednom měsíci.
Archachatina snáší pouze 8-12 velkých vajec.
Bydlení: Stačí obyčejný plastový box s víkem. Doporučuji Jisk s šedými plastovými klipy na zavírání. Tyto boxy pěkně těsní proti muškám, nebo v Tesco, Pepco, Action, OBI... tam jsou nejlevnější, ale obyčejné jen zaklapávací. Dírky na vzduch nejsou nutné, pokud box 1x denně otevřete. Můžeme použít terárium, či staré akvárium, bez osvětlení, ale špatně se vymývá! Pokud nejde o stromové šneky, vybírejte boxy s velkým dnem, ne orientované na výšku. Šneci často padají z víka a z velké výšky hrozí rozbití ulity. Nikdy nekupujeme Fauna box, který má víko plné otvorů-plastovou mřížku. V obchodech se často stane, že je prodavač lidem poradí!! Je to špatně! Navíc jsou hrozně drahé. Tam není možnost udržet požadovanou vlhkost 70-100% podle druhu šneka. Vzdušná vlhkost je pro zdraví šneka velmi důležitá. Pokud už fauna box máme, utěsníme víko třeba potravinovou folií.
Box umístíme v bytě tak, aby uvnitř v boxu byla teplota kolem 22-23 stupňů. Na místo, kam nikdy nesvítí slunce- hrozí přehřátí a úhyn. Když bude teplota nízká, šnečci nebudou aktivní, budou spát a málo jíst, což není ideální. Když by byla teplota uvnitř boxu vyšší než 26° šnečci mohou uhynout. Takže nedávat ani blízko radiátoru. Je nutné teploměrem (stačí obyčejný pokojový) zjistit teplotu v uzavřeném boxu. Dáme dovnitř teploměr a necháme alespoň 2 hodiny uvnitř zavřený. Potom zkontrolujeme a případně box posuneme jinam a znovu měříme.
Substrát: nejvhodnější je Lignocel- podle návodu zalít vroucí vodou (zabijeme tím případné larvy a vajíčka hmyzáků). Správná vlhkost do boxu je, když v hrsti zmačkneme, zůstane pohromadě, ukáže se voda, ale neodkapává! Do něj přimícháme mletý vápenec. Sníží to kyselost substrátu a šneci přijímají vápník i nohou, což je žádoucí pro správný růst ulity.
Úkryt: plastový květináč do cca 1/3 zahrabaný, stočený věneček z břečťanu, nebo vypraný mech. Velikost květináče volíme dostatečnou s ohledem na velikost ulity tak, aby se tam šnek mohl schovat a "vytočil" se i ven. Jinak se rádi schovávají a zahrabávají i pod větší plastovou podmisku, nebo víčka z krabiček. třeba od zmrzliny.
Dekorace - vše jen plast, nikdy nic tvrdého- kámen, keramika…šnek si při pádu může vážně poranit ulitu! Vhodné jsou plastové květiny, ale i živé- maceška, petrklíč, voděnka, zelenec, potos, břečťan, jitrocel, pampeliška, větvička máty, meduňky…
Voda: šnek přijímá vodu z potravy, z orosených stěn a vstřebává vlhkost i nohou. Ale miluje koupání, takže když alespoň občas umístíte do boxu plastový obal třeba od Žervé, budou mít radost. Výška vody se řídí velikostí šneka. U mimin stačí 1cm , u větších dáme více. Tak aby jim nenatekla voda do dýchacího otvoru, který je pod ulitou.
Potrava: základem je lupení, ovoce a zelenina
Cuketa, všechny dýně, batát, brambor (jen občas), lilek, žampion, hlíva, hřiby z lesa, listy od ředkviček, od kedlubnů, listy pampelišky, kopřivy, mrkev- raději mají jemně strouhanou, květák, brokolice, hrášek, římský salát, banán, broskev, nektarinka - i jen pecka se zbytky, jablko, hruška, paprika, rajče, meloun( i jen vykousané slupky). Každý druh, ba i jedinec má jiné chutě. Musíte vyzkoušet, co bude vhodné a co ne.
Okurku jen občas, může být návyková a šnek nic jiného potom nechce.
Listový salát rychlený z obchodu není také moc vhodný pro vysoký obsah dusičnanu - nebezpečí úhynu zvláště u maličkých šneků! Vše zelené z obchodu vždy důkladně omýt! Zeleninu stříkají postřikem proti šnekům.
Jako zdroj bílkovin je vhodné pouze 1x za týden až 14 dní podat drcený GAMMARUS. (Lze koupit ve zverimexech.) Celé kusy podle některých chovatelů mohou zapříčinit vyhřeznutí volete.
NEVHODNÉ: všechny citrusové plody, granule pro zvířata, krmení pro rybičky, rýže, těstoviny, mléčné výrobky, moučné věci, avokádo, cibule, česnek, pažitka, šunka, vejce, celer, ředkev, rebarbora, na internetu se dokonce radí denně dávat mouku! Není to pro šneka přirozená potrava a může mu to zdravotně hodně ublížit! Vždy se řiďte jen radami zkušených chovatelů, nejlépe toho, od kterého máte šnečky. Šneky NIKDY nebereme ven na zahradu na trávu (parazité) a na slunce(je to noční tvor)! Hrozí úhyn. Také je špatné, když ho někdo denně koupe! Šnek se může i utopit, když mu do dýchacího otvoru nateče voda! Šneka každá manipulace stresuje.
Koupání:
Pokud chceme koupat, tak je to vhodné třeba když čistíme box a měníme lignocel. Dáme ho na dlaň, pustíme mírný maličký proud jen vlažňoučké vody, druhou rukou ho postříkáme, aby si zavřel dýchací otvor. Ruku posuneme k proudu vody a necháme ji proudit na ruku tak, aby tekla na naši dlaň „pod“ šneka. On vyleze, napije se a umyjeme z něj zbytky starého substrátu, nebo hovínek. Můžeme ho shora polévat druhou rukou. Někdy sám strčí hlavu i do mírného proudu vody, nebo panáčkuje a chytá drobné kapičky, které stříkají od proudu.
Vápenec: šnek musí mít neustálý přístup ke zdroji vápníku. Ideální je dávat všechny 3 formy. Takže sepiová kost, mletý vápenec KRMNÝ, bez příměsí hnojiv atd…, nebo sušené slepičí skořápky nadrcené v hmoždíři, nebo kafemlýnku co nejvíce najemno. Vápenec je osvědčený vážený z www.agrotree, nebo od firmy Mikros. 264396796_213141024309247_7380920757226840305_n.jpgVelký pytel myslím 20Kg mají i v Bauhausu. Nasypeme do víčka od mléka, nebo ledového čaje a šneci sami berou kolik potřebují. Občas můžeme posypat i potravu, ale ne často. Nutili bychom je k něčemu co nepotřebují. Šnek ví nejlépe, kdy vápník potřebuje a kdy už ne. Nadbytek jim může poškodit játra.
RŮST ULITY
Když šnek roste, často je zahrabaný 2 i 3 dny a nevylézá ani na jídlo. Je to proto, že růstový proužek je v tu dobu úplně průhledný a on se chrání před poraněním. Vždy, když bereme šneka do ruky, bereme jej spíše jakoby za špičku ulity, nikdy ne za okraj, kde přirůstá! Když je někde "přicucnutý", opatrně, nejlépe mokrým prstem jej pomalu od ocásku, nebo od hlavy zkoušíme podebrat a až se uvolní, tak jej vezmeme za zadní část ulity. NIKDY JEJ NESMÍME TAHAT ZA ULITU směrem vzhůru, když je pevně přicucnutý! Hrozí, že jej vytrhneme z ulity, což je jistá smrt.
Jako úklidová četa poslouží v boxu stínky, chovám dva druhy, kdyby někdo chtěl. Mohu poskytnout. Likvidují hovínka a zbytky potravy.
Případně napište a ptejte se :-) M.